Sayfalar

30 Ocak 2011 Pazar

"Two East Together"

Sergi-Exhibition

16 Kasım–5 Aralık 2010





Tokyo-Japonya


Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanları “Ruhun Gıdası Projesi” kapsamında, “Two East Together” (İki Doğu Birarada) konseptiyle 16 Kasım–5 Aralık 2010 tarihleri arasında Tokyo B-gallery’de eserlerini sergileyecekler. Sergiye, Prof. Dr. Reşat Başar, Yrd. Doç. Dr. Nevzat Atalay,  Doç. Dr. Safiye Başar, Gökhan Ercan, Yasemin Sarı veAli Fuat Altın ile Japonya’dan Haruki Sakuraba, Sho Shimane, Toshiharu Miki, Tadashi Hoshikawa, Kenji Yoshida ve Haruko Cho katıldı. Türk ve Japon sanatçıların işbirliği sonucunda geliştirilen sergiyle eş zamanlı olarak Tokyo Kwansei Gakuin Üniversitesi’nde bir panel gerçekleştirildi.  Prof. Dr. Reşat Başar ile Değirmendere eski Belediye Başkanı Ertuğrul Akalın, panelde konuşmacı olarak yer aldı. Türk-Japon ilişkilerinde sanatsal etkileşimi konu alan panelin başlığı ise “Türkiye’de 1999 Depremi sonrasından  Günümüze Sanatsal etkileşim ve Dönüşüm"

http://www.bgallery.info/archive.html

B- Gallery

B-Gallery

"Japonya Türkiye Kültürel Etkileşim Programı"

The Program Of Culturel Collaboration
Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar  fakültesi-Kwansei Gakuin  Universitesi








Reşat Başar, Takeshi Sekia, Safiye Başar ve Kei Nakamura'ın organize ettiği Kültürel Etkileşim Programı   9- 21 Eylül 2010 tarihleri arasında  Japonya'nın Nishinamia kentinde gerçekleştirildi.  Dokuz lisans, süç Sanatta Yeterlik öğrencisinin katıldığı program, bu işbirliğinin ikinci ayağını oluşturmakta. Kocaeli Üniversitesi  Güzel Sanatlar Fakültesi, programı üç sanatsal  atölye çalışması ile desteklemiştir. 

"Contemporary Turkish Ceramics"

Seminer
Çağdaş Türk Seramiği
Kwansei Gakuin Universitesi-Japonya

Kültürel Etkileşim Programı  kapsamında Çağdaş Türk Sanatının farklı displinlerine ilişkin seminerler düzenlenmiştir.

Reflections From Contemporary Turkish Art

Çağdaş Türk Sanatından Yansımalar
Kwansei Gakuin Üniversitesi-Japonya


Kocaeli üniversitesi ve Kwansei Gakuin  Üniversitesi arasında gerçekleştirilen "Kültürel Etkileşim" Programı kapsamında Reşat Başar, Safiye Başar, Beyza Tanyolaç, Çağatay Göktan ve Serpil Şahin'in çalışmalarından oluşan bir sergi gerçekleştirilmiştir.


Ceramist

Çağdaş Seramik Sanatı Sergisi Nisan 2010


Düzenleme kurulunda Mutku Başkaya, Batma Batukan Belge, Safiye Başar'ın yer aldığı sergiye  44 sanatçı katıldı. Farklı kuşaklardan seramikçilerin son dönem işlerini bir arada görme fırsatı veren sergide, İrfan Aydın, Tüzüm Kızılcan, Zehra Çobanlı, İnsel İnal, Yasemin Yarol, Emre Feyzoğlu'nun işleri izlendi.

DÜŞÜN ÖTESİNDE BİR KOLEKSİYON

(Türk Seramik Federasyonu Seramik Dergisi'nde daha önce yayımlanmıştır. 2010 No:33)

Yard. Doç. Safiye Başar[*]
  
Uluslararası İzmir Seramik Sempozyumu Koleksiyonu Tophane-i Amire’nin tarihsel atmosferi içinde izleyiciyle buluştu.
Tophane-i Amire’nin tarihsel atmosferi içine konumlanmış, Türkiye’de örneklerine ender rastladığımız, etkileyici bir  çağdaş seramik sergisini geçtiğimiz mart ayı içinde çok kısa süreli de olsa izleme fırsatı bulduk. Sessiz bir tarih barındıran bu mekanda, kişisel üslup ve tavırların hakim olduğu  yaratıcı bir atmosferde, çağdaş Türk ve dünya seramiğinin  izlerini sürdük.
Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü  tarafından organize edilen bu sergi, Prof Sevim Çizer’in yaklaşık on yılı aşkın emeğinin iş birliğinin ve geliştirilen ayrıcalıklı eğitim politikalarının bir sonucu olarak değerlendirilebilir.  Sergideki yapıtlar, 1997 Yılında Prof. Sevim Çizer tarafından İzmir’de başlatılan ve gelenekselleşen Uluslararası İzmir Seramik Sempozyumu’yla üniversite koleksiyonuna kazandırıldı. 2002 yılına kadar kesintisiz olarak devam eden bu sempozyum, Türkiye, Hollanda, İsviçre, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İsrail, Yunanistan, Pakistan, Yeni Zelanda, Letonya  gibi farklı ülke ve kültürlerden sanatçıların, yan yana üretmelerine, deneyimlerini paylaşmalarına olanak sağladı. Dört yıllık aranın ardından 2007’de “Terra Sigilata” temasının ele alındığı  sempozyum dizisi, bu yıl “Lüster” teması ile devam etmektedir.
 Serginin uzun soluklu bir birikimin sonucunda ortaya çıktığı düşünüldüğünde, yapıtların kilin ateşle buluşmasından kaynaklanan fiziksel direncini,  zamanı kaydetme, bellek oluşturma olarak okumak da mümkündür. Şimdiki zamanın belleği yoktur, dolayısıyla bellek oluşturma ediminde öngörülen şey gelecektir. On üç yıl önce başlatılan bu sempozyum, seramik sanatının tarihine, teknik ve estetik yönelimlerine ilişkin dönemin birikimlerini toplarken, gelecek için bir bellek oluşturmayı hedeflemiştir. Sergide izlenen güçlü koleksiyon bu hedefin bir sonucudur.
Serginin 1990’ ların ortalarından 2000’ li yılların ortalarına kadar geçen on yıllık süreçte, çağdaş seramik sanatının dünyadaki ve ülkemizdeki perspektifine ilişkin ip uçları içerdiği rahatlıkla söylenebilir. Bu yaklaşımla değerlendirildiğinde, 1997 de düzenlenen ilk sempozyuma katılan İsviçre asıllı seramikçi Philippe Barde’nin dökümle çoğaltılan sırsız ve renksiz seramik düzenlemesi öne çıkar. Sanatçı çalışmasında Jura bölgesinin yağmur ormanlarındaki kayaçlarının yansımalarını ülkemize taşır.  Hollandalı sanatçı Marijke Gemessy’in Türk kültüründe yorgan ve yastığa yaptığı biçimsel göndermeler yanında, İznik çini desenleriyle dekore ettiği çalışması da sanatçının sempozyumun düzenlendiği ülke ile diyoloğunu  yansıtmaktadır. 1999  Kocaeli depreminin hemen ardından katıldığı sempozyumda  konuk olduğu ülkenin acısını paylaştığını “Deprem Çocukları” adlı çalışmasında dile getiren Norveçli Sanatçı Tulla Elieson, bir felaketi seramik malzemenin dilliyle kayda geçirmiştir. Çağdaş Türk Seramik tarihinin güçlü isimlerinden  Sadi Diren, 2000 yılında katıldığı sempozyumda, Anadolu’nun kültürel  dokusundan yola çıkarak oluşturduğu biçimsel üslubuyla çağdaş dünya seramiğini karşılamaktadır.  Sevim Çizer’in 2007 tarihli, dipten gelen bellek, arkeoloji ve buluntularına göndermeler yapan çalışmalarını izlerken, sanatçının aynı zamanda akademisyen kimliğiyle  de sürdürdüğü mücadelenin, geleceğin belleğini/arkeolojisini oluşturmadaki istencini ve ısrarını bir kez daha hatırlıyoruz.
ikiyüz  parçayı aşan koleksiyonun yaklaşık yüzyetmiş  parçasının ilk defa, topluca izleyiciyle buluştuğu bu sergi, bir döneme tanıklık etmenin hazzı ve deneyimi yanında çok önemli bir eksikliği yüzümüze vurdu: Çağdaş Seramik Müzesi.
Bu koleksiyonun oluşmasını sağlayan sempozyumun düzenlenmeye başladığı 1990’lı yıllar, Türkiye’de çağdaş sanat koleksiyonu ve müze kavramlarının yeni yeni tartışıldığı bir dönemi işaret etmektedir. Bu dönem incelendiğinde, tartışmaların daha çok resim ve heykel koleksiyonları üzerinden sürdürüldüğü, seramik sanatının bu tartışmalarda hiç bahsinin geçmediği çok açık biçimde  görülür. Ankara Devlet Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonundaki sınırlı sayıdaki seramik yapıtların dışında, ne devlet koleksiyonlarında ne de özel koleksiyonlarda seramiğe rastlamak pek alışılmış durum değildir. İşte tam da böyle bir dönemde,  koleksiyon oluşturma ve sonrasında bir müze kurma  düşüyle yola çıkan Çizer ve ekibi, çok kısa sürede  böylesine güçlü bir koleksiyona ulaşarak, düş kurmanın ötesine geçtiler. Ancak bu güne kadar daha çok bireysel çaba ve küçük kurumsal desteklerle gelinen bu noktada sorumluluk artık sadece sayın Çizer ve ekibinin yada Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin değil hepimizindir. Bu koleksiyonun bir müzeye taşınarak, daha geniş kitlelerin paylaşımına açılması bu görkemli sergiyle bir zorunluluk haline gelmiştir.
Koleksiyonlar sadece sahiplerinin oluşturdukları olanaklar içinde toplanan, sınırlı çalışmaların sürdürülebileceği  birikimlerdir. Ancak müzeler, içindeki koleksiyonunu derinlemesine tanıtan doğruluğu ispatlanmış bilgiyi izleyiciye taşıyan, üzerinde araştırma yapılmasına, yeni bilgilerin üretilmesine ortam hazırlayan, sürekliliği olan kurumlardır.
İşte bu nedenle bilgi üreterek, yeni sanat yapıtlarının oluşumuna katkı vermek, geleceği kurmak için bir adım atma zamanı!


[*] Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Safiye Başar



Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 1992 yılında mezun olan Safiye Başar, 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Araştırma görevlisi olarak çalışmaya Başladı. Yüksek Lisansını “Anadolu Selçuklu Seramiklerinde Teknik Araştırmalar ve Görsel Çözümlemeler” adlı teziyle 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamladı. 2003 yılında, "Avantürin Sırlı Özgün Seramik Form ve Yüzeyler" adlı çalışmasıyla Hacettepe Üniversitesi’nden Sanatta Yeterliliğini aldı. Aynı yıl Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Yardımcı Doçentlik kadrosuna atandı. Aynı üniversitede Seramik Bölümünün kuruluş çalışmalarını yürüten Başar, 2006- 2007 yıllarında Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.


Yurtiçi ve yurt dışında grup sergilerine katılan Başar’ın iki kişisel sergisi bulunmaktadır. Başar aynı zamanda, Türkiye’de “Kağıt Fırın”, “Isli Pişirim”, Lüster; İsveç’de “Sanat ve Tasarım” çalıştaylarına; Letonya, Sırbistan, ve Bulgaristan’da uygulamalı sempozyumlara katılmış; Japonya ve Amerika birleşik Devletleri’n de bazı üniversitelerle yürütülen “Kültürel Etkileşim” programlarında görev almıştır.

Bir çok ulusal ve uluslararası etkinlikte yer alan Başar, son dönem çalışmalarında porselen gibi geleneksel bir malzemenin yanı sıra, video gibi çağdaş bir ifade ananının olanaklarını kullanarak sosyal ve siyasal kurumları sorguluyor. Sosyal bir kurum olarak kutsal evliliği, siyasal bir kurum olarak yerel yönetimleri görev, sorumluluk ve beklentiler üzerinden değerlendiriyor. 
Sanatı yaşamda bir direnç alanı olarak gören Başar'ın sanatsal uygulamalarının yanında, yayınlanmış makaleleri ve bildirileri de bulunmaktadır. Başar, halen, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde Yard. Doç. olarak görev yapmaktadır.


Safiye Basar



She graduated from Dokuz Eylul University, Faculty of Fine Art, in 1992. She started to work as a research assistant in Atatürk University of fine Art faculty. Basar completed her MA on “Technical Research And Visual Analyzes on Anatolian Seljuk’s Ceramics” at Dokuz Eylul University in 1996. She received her PhD degree on “The Original Ceramic Forms and Surfaces With Aventurine Glazes”


from Hacettepe University in 2003. She was appointed as Assistance Professor in Kocaeli University of Fine Art Faculty in 2003. She was assigned as head of the Ceramic Department, established in 2006, in the same faculty.


Basar participated in a lot of group exhibitions both in Turkey and abroad. She has two solo exhibitions. She also participated in workshops, “Paper Clay Firing”, “Pit Firing”, “Luster”, “Art and Desing” and symposiums, organized in Latonia, Bulgaria, Serbia, Sweden Turkey. She also give seminars about “Contemporary Turkish Ceramic Art”, in Japan, and “Traditional Turkish Ceramic” in Turkey, moreover she worked “Cultural Collaboration Programs ” which is organized by some universities from Japan, United State of America and Turkey, Kocaeli University


Currently, She Works as Assistance Professor in Kocaeli University of Fine Art Faculty.