Sayfalar

26 Aralık 2012 Çarşamba

“kadın’a dair” Çağdaş Seramik Sergisi


Safiye  Başar
Seramik Sergisi

20 Aralık 2012 - 5 Ocak 2013

Açılış
20 Aralık  Perşembe 18.00-20.30


“kadın’a dair”

Sanatı yaşamda bir direnç alanı olarak gören Safiye Başar’ın kadının geleneksel  üretim alanlarından referanslar taşışan seramik  heykelleri 20 Aralık 2012 - 5 Ocak 2013 tarihleri arasında Maltepe Sanat Merkezin’de izleyiciyle buluşuyor.

Başar son dönem çalışmalarında kadının toplum içindeki  konumunu ve sosyal kurumlarla olan ilişkisini kadına özgü geleneksel üretim geleneği, çeyiz üzerinden  sorgulamaktadır. Geleceğe dair umutlarının ilmek ilmek dokunduğu çeyiz ve çeyiz bohçaları, Başar’ın porselen heykellerinde  metaforik bir yaklaşımda ele alınmıştır.

Yaşadığımız coğrafyaya özgü çeyiz geleneği,  toplumun en temel taşlarından biri olan aile kavramına gönderme yaparken,  kadına, annelik, sevgi, sadakat, dostluk, gibi nosyonların yavaş yavaş yüklendiği, uzun soluklu bir ritüel olarak tanımlanabilir. Bu süreçte, mutluluk vadine karşın  daha şevkatli bir anne, sadık bir eş, sevgisini sunan kadın olma yolunda biçimlenir bedenler ve zihinler. Ancak her ilmekte arzular gizlidir umuda  özgürlüğe dair.

Sanatçı, porselen bohça ve dantellerinde kadının gizli kalmış bu arzularını benliğini, görünür kılmaya çalışır.  Sandığından çıkardığı  pamuklu bohçaları, dantelleri,  daha kalıcı bir malzeme, porselen ile  yeniden  kopyalarken, onun direnç  ve kırılganlık gibi birbirine zıt fiziksel özelliklerini de  kullanarak kadına ve kadın emeğine dair yeni anlam katmanları oluşturma arayışını da sürdürür .

Teknik olarak kağıt katkılı porselen çamuru (Paper Clay) kullanan sanatçının yaklaşık yirmi parçadan oluşan çalışmaları 5 Ocak’a kadar izlenebilir.



Maltepe Sanat Merkezi

Cumhuriyet Cad./site Sok. Bakkalbaşı Apt. No:6/1
Küçükyalı/İstanbul - Asya
Tel:(216) 518 9720  maltepesanatmerkezi.com






Ada Başar Safiye Başar Yağız Oral

Kocaeli Üniversitesi ve Kennesaw State Üniversitesi İşbirliği 26- 30 Kasım 2012 Koaceli Ünivetsity and Kennesaw State University Collaboration November 26-30 2012




Kocali Univetsity and Kennesaw  State University Collaboration November 26-30 2012
Art Collage 
Ceramic  

Prof. Reşat Başar, Yard.ç Doç Yarkın Biçer,  Yard. Doç. Safiye Başar Seminer ve Atölye çalışmaları. 

Safiye Başar
Proje Adı: Davet
Konsept: Kusursuz ve Kusurlu










Çin Çayı ya da Coca Cola - Safiye Başar GENÇSANAT EYLÜL 2012



Çin'li sanatçı Ai Weiwei'nin Çin seramik kültürüne üzerinden ürettiği çalışmalara dair bir metin GENÇSANAT EYLÜL 2012 sayısında Yayınlanmıştır.  




  

Gölcük Seramik sempozyumu 2012




ONURSAL  SANATÇILAR
PROF.  Güngör GÜNER
PROF. Sevim ÇİZER
Mustafa TUNÇALP
PROF. Zehra ÇOBANLI
DAVETLİ  SANATÇILAR
Atilla Cengiz Kılıç
Burcu Karabey Öztürk
Candan  Dizdar Terwiel
Keith Smith
Kemal Tizgöl
Kim Yong Moon
Özge Altay
Rafa Perez
Safiye Başar
Velimir  Vukicevic
Yasemin Yarol
Yeşim Zümrüt



II. ULUSLARARASI GÖLCÜK SERAMİK SEMPOZYUMU

23 Mayıs – 01 Haziran 2012


Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksek Okulu, Gölcük Belediyesi ve Gölcük Kent Konseyi işbirliği ile gerçekleştirilen II. Uluslararası Gölcük Seramik Sempozyumu 23 Mayıs – 01 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Gölcük - Değirmendere sınırları içerisinde kurulması planlanan “Çağdaş Seramik Müzesi”nin koleksiyonunu oluşturmayı, sanatçı ve izleyici arasındaki diyaloğu arttırmayı, sanat öğrencilerinin eğitimine katkı sunmayı amaçlayan sempozyuma, Prof.  Güngör Güner, Prof. Sevim Çizer, Mustafa Tunçalp, Prof. Zehra Çobanlı  ‘‘Onur Sanatçısı’’  olarak katıldı. Bu yılki sempozyumda Amerika Birleşik Devletler’inden Keith  Smith, İspanya‘dan Rafa Perez, Sırbistan‘dan Velimir  Vukicevic, Kore’den Kim Yong Moon, Türkiye’den Atilla Cengiz Kılıç, Burcu Karabey Öztürk, Candan  Dizdar Terwiel, Kemal Tizgöl, Özge Altay, Safiye Başar, Yasemin Yarol ve Yeşim Zümrüt davetli sanatçı olarak yer aldı.

Sanatçı sunumları ve atölye çalışmaları ve uygulama içeren sempozyumun  ilk gününde Prof. Güngör Güner ‘’ Çömlekçi Tornasından CNC’ye ‘’ başlığını taşıyan sunumunda, bilim, sanat ve tasarım üçgeninde gelişen işbirliğini seramik disiplini üzerinden değerlendirdi. "Seramik Olgusu ile Kavramsal Sanat   Bağlamında  Yerleştirme (Installation)’’ başlıklığı altında günümüz sanat ortamında sıklıkla karşılaşılan seramik yerleştirmeleri örnekler üzerinden tartışmaya açtı.

Sanatçılar, on gün süren üretimlerinin paralelinde, ‘Atölye Çalışması’ başlığı altında kendi bireysel usluplarını yansıtan, farklı seramik tekniklerini  uygulamalı olarak öğrenci ve izleyicilerle paylaştı. Gerek katılımcı sanatçılar, gerekse öğrenciler tarafından  büyük bir ilgiyle izlenen atölye çalışmaları, deneyimlerin kısa sürede paylaşılmasına ve tartışılmasına  fırsat sunması açısından, sempozyumun en çok ilgi gören bölümüydü.   Bu bölümde, Rafa Perez farklı killerin fırın sıcaklığına bağlı olarak değişen yapısından hareketle geliştirdiği plastik yaklaşımını; Velimir Vukicevic iki boyutlu yüzeyde üç boyutlu illüzyon oluşturan desenleriyle porselen boyamayı; Kim Yong Moon çömlekçi tornasında seramik üretim geleneğini; Keith Smith figürün kil ile inşasında taşıyıcı yapının oluşturulması ve izlenmesi gereken aşamaları; Atilla Cengiz Kılıç, raku pişirim tekniğini uygulamalı olarak  gösterdi.
Bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı, kültürel etkileşime olanak sağlayan,  üretken ve dostane bir ortamda gerçekleştirilen Gölcük Seramik Sempozyumu’nda, seramik heykel ve düzenlemeden oluşan, özgün yaklaşık yirmi eser, Kervansansaray’da yapılan sempozyum kapanış sergisinde izleyiciyle buluştu.











4 Ocak 2012 Çarşamba

'Yeni Bir Okuma Önerisi'






“ Yeni Bir Okuma Önerisi”

Müdahale Edilmiş Hazır Nesne, 2011

 ' Yeni Bir Okuma Önerisi' adlı bu çalışma' Manipüle Demokrasi Hikayeleri ' adlı sergi kapsamında 9-18 Aralık 2011  tarihleri arasında Kargart'da sergilendi. 




“Manipüle Demokrasi Hikayeleri” adlı sergi, yaşamla olan eleştirel politik, toplumsal ve siyasi bakışın tekrar yorumlanmasını amaçlamaktadır. Yeniden üretilip, manipülatif bir güncelleme oluşturmasının yanı sıra, bir tür “demokrasi ve demokratikleşme” yaptırım sorgulamasını görselleştirmeyi planlıyor.
Küratörlüğünü İnsel İNAL’ın yaptığı sergi; kendini var eden oluşumlar içinde bile yaptırımcı duruşuyla, seyirciye demokrasinin ne kadar manipulatif bir durum olduğunu sorgulatırken, demokrasi kavramının da kişinin yaşadığı yere, ideolojisine, hatta cinsiyetine göre değişkenlik gösterebileceğini vurguluyor.
Bir proje olarak katılımcılar arasında diyalog geliştirip, bu diyalog üzerinden yeni projeler üretilmesini amaçlayan İnal, dışarıda olanı içeri almayı ve sözün söyleyemediklerini görselleştirmeyi hedefliyor.

Sergi 09-18.12.2011 tarihleri arasında KargART’da gezilebilir.

Sergide yer alacak sanatçılar:

Beyza TANYOLAÇ, Can SADAY, Ceren UZUN, Eda ÖNDER, Emine ÇÖRDÜK, Fırat BİNGÖL, Güler AŞIK, Güneş HÜSEYİNKULU, Harun TÖLE, Itır DEMİR, Memet ÖĞÜT, Özge ÜNLÜTÜRK, Safiye BAŞAR, Seçkin TERCAN, Sefa FEYZİOĞLU, Yeşim USTAOĞLU, Barasinga, Saliha KASAP, Yusuf Murat ŞEN