Sayfalar

27 Haziran 2015 Cumartesi

''kadına dair III''











“kadın’a dair III”


Kadının geleneksel  üretim alanlarından referanslar taşışan Safiye Başar’ın son dönem çalışmaları, 1-30 mart  2013 tarihleri arasında Vehbi Koç Vakfı Ford otosan Kültür merkezinde Kocaeli  sanat izleyicisiyle buluşuyor. Başar’ın çalışmalarında  kadının toplum içindeki konumu, kadına özgü üretim geleneği, çeyiz üzerinden  sorgulanmaktadır. Geleceğe dair umutlarının ilmek ilmek dokunduğu çeyiz ve çeyiz bohçaları, Başar’ın porselen heykellerinde  ve  video çalışmalarında metaforik bir yaklaşımla ele alınmıştır.

Yaşadığımız coğrafyaya özgü çeyiz geleneği,  toplumun en temel taşlarından biri olan aile kavramına gönderme yaparken,  kadına, annelik, sevgi, sadakat, dostluk, gibi nosyonların yavaş yavaş yüklendiği, uzun soluklu bir ritüel olarak tanımlanabilir. Bu süreçte, mutluluk vadine karşın  daha şevkatli bir anne, sadık bir eş, sevgisini sunan kadın olma yolunda biçimlenir bedenler ve zihinler. Ancak her ilmekte arzular gizlidir umuda  özgürlüğe dair.

Sanatçı,  kağıt katkılı porselen bohça ve dantellerinde,videolarında kadının gizli kalmış bu arzularını benliğini, görünür kılmaya çalışır.  Sandığından çıkardığı  pamuklu bohçaları, dantelleri,  daha kalıcı bir malzeme, porselen ile  yeniden  kopyalarken, onun direnç  ve kırılganlık gibi birbirine zıt fiziksel özelliklerini de  kullanarak kadına ve kadın emeğine dair yeni anlam katmanları oluşturma arayışını da sürdürür .


Safiyebasar.com


Vehbi Koç Vakfı
Ford Otosan Kültür  ve Sosyal YaşamMerkezi
Kocaeli

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder