Sayfalar

30 Ocak 2011 Pazar

Safiye Başar



Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden 1992 yılında mezun olan Safiye Başar, 1994 yılında Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Araştırma görevlisi olarak çalışmaya Başladı. Yüksek Lisansını “Anadolu Selçuklu Seramiklerinde Teknik Araştırmalar ve Görsel Çözümlemeler” adlı teziyle 1992 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamladı. 2003 yılında, "Avantürin Sırlı Özgün Seramik Form ve Yüzeyler" adlı çalışmasıyla Hacettepe Üniversitesi’nden Sanatta Yeterliliğini aldı. Aynı yıl Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Yardımcı Doçentlik kadrosuna atandı. Aynı üniversitede Seramik Bölümünün kuruluş çalışmalarını yürüten Başar, 2006- 2007 yıllarında Bölüm Başkanı olarak görev yaptı.


Yurtiçi ve yurt dışında grup sergilerine katılan Başar’ın iki kişisel sergisi bulunmaktadır. Başar aynı zamanda, Türkiye’de “Kağıt Fırın”, “Isli Pişirim”, Lüster; İsveç’de “Sanat ve Tasarım” çalıştaylarına; Letonya, Sırbistan, ve Bulgaristan’da uygulamalı sempozyumlara katılmış; Japonya ve Amerika birleşik Devletleri’n de bazı üniversitelerle yürütülen “Kültürel Etkileşim” programlarında görev almıştır.

Bir çok ulusal ve uluslararası etkinlikte yer alan Başar, son dönem çalışmalarında porselen gibi geleneksel bir malzemenin yanı sıra, video gibi çağdaş bir ifade ananının olanaklarını kullanarak sosyal ve siyasal kurumları sorguluyor. Sosyal bir kurum olarak kutsal evliliği, siyasal bir kurum olarak yerel yönetimleri görev, sorumluluk ve beklentiler üzerinden değerlendiriyor. 
Sanatı yaşamda bir direnç alanı olarak gören Başar'ın sanatsal uygulamalarının yanında, yayınlanmış makaleleri ve bildirileri de bulunmaktadır. Başar, halen, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nde Yard. Doç. olarak görev yapmaktadır.


Safiye Basar



She graduated from Dokuz Eylul University, Faculty of Fine Art, in 1992. She started to work as a research assistant in Atatürk University of fine Art faculty. Basar completed her MA on “Technical Research And Visual Analyzes on Anatolian Seljuk’s Ceramics” at Dokuz Eylul University in 1996. She received her PhD degree on “The Original Ceramic Forms and Surfaces With Aventurine Glazes”


from Hacettepe University in 2003. She was appointed as Assistance Professor in Kocaeli University of Fine Art Faculty in 2003. She was assigned as head of the Ceramic Department, established in 2006, in the same faculty.


Basar participated in a lot of group exhibitions both in Turkey and abroad. She has two solo exhibitions. She also participated in workshops, “Paper Clay Firing”, “Pit Firing”, “Luster”, “Art and Desing” and symposiums, organized in Latonia, Bulgaria, Serbia, Sweden Turkey. She also give seminars about “Contemporary Turkish Ceramic Art”, in Japan, and “Traditional Turkish Ceramic” in Turkey, moreover she worked “Cultural Collaboration Programs ” which is organized by some universities from Japan, United State of America and Turkey, Kocaeli University


Currently, She Works as Assistance Professor in Kocaeli University of Fine Art Faculty.