Sayfalar

26 Aralık 2012 Çarşamba

“kadın’a dair” Çağdaş Seramik Sergisi


Safiye  Başar
Seramik Sergisi

20 Aralık 2012 - 5 Ocak 2013

Açılış
20 Aralık  Perşembe 18.00-20.30


“kadın’a dair”

Sanatı yaşamda bir direnç alanı olarak gören Safiye Başar’ın kadının geleneksel  üretim alanlarından referanslar taşışan seramik  heykelleri 20 Aralık 2012 - 5 Ocak 2013 tarihleri arasında Maltepe Sanat Merkezin’de izleyiciyle buluşuyor.

Başar son dönem çalışmalarında kadının toplum içindeki  konumunu ve sosyal kurumlarla olan ilişkisini kadına özgü geleneksel üretim geleneği, çeyiz üzerinden  sorgulamaktadır. Geleceğe dair umutlarının ilmek ilmek dokunduğu çeyiz ve çeyiz bohçaları, Başar’ın porselen heykellerinde  metaforik bir yaklaşımda ele alınmıştır.

Yaşadığımız coğrafyaya özgü çeyiz geleneği,  toplumun en temel taşlarından biri olan aile kavramına gönderme yaparken,  kadına, annelik, sevgi, sadakat, dostluk, gibi nosyonların yavaş yavaş yüklendiği, uzun soluklu bir ritüel olarak tanımlanabilir. Bu süreçte, mutluluk vadine karşın  daha şevkatli bir anne, sadık bir eş, sevgisini sunan kadın olma yolunda biçimlenir bedenler ve zihinler. Ancak her ilmekte arzular gizlidir umuda  özgürlüğe dair.

Sanatçı, porselen bohça ve dantellerinde kadının gizli kalmış bu arzularını benliğini, görünür kılmaya çalışır.  Sandığından çıkardığı  pamuklu bohçaları, dantelleri,  daha kalıcı bir malzeme, porselen ile  yeniden  kopyalarken, onun direnç  ve kırılganlık gibi birbirine zıt fiziksel özelliklerini de  kullanarak kadına ve kadın emeğine dair yeni anlam katmanları oluşturma arayışını da sürdürür .

Teknik olarak kağıt katkılı porselen çamuru (Paper Clay) kullanan sanatçının yaklaşık yirmi parçadan oluşan çalışmaları 5 Ocak’a kadar izlenebilir.



Maltepe Sanat Merkezi

Cumhuriyet Cad./site Sok. Bakkalbaşı Apt. No:6/1
Küçükyalı/İstanbul - Asya
Tel:(216) 518 9720  maltepesanatmerkezi.com






Ada Başar Safiye Başar Yağız Oral

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder